SEPTEMBER 21, 2020​

STRESS: HVAD KAN JEG SELV GØRE?

Stress er en stor del af mange menneskers hverdag, og lytter vi ikke til vores krop, kan det have konsekvenser for vores livskvalitet. I dette blogindlæg kan du læse mere omkring stress, og hvordan du kan behandle det. ​Stress kan forekomme af mange årsager. Gennem behandlinger af mine klienter har jeg ofte oplevet, at en årsag er det store behov for at præstere perfekt i alle livets situationer. Det kan være, at du hele tiden vil performe bedre på arbejdspladsen samtidig med, at du vil være den perfekte forælder, ægtefælle og ven. Måske har du ovenikøbet en hobby eller sport, hvor du også kontinuerligt ønsker at forbedre dig. Alle disse store forventninger kan gøre, at du glemmer at mærke dig selv og dine egne behov, hvilket kan være med til at øge dit stressniveau.​

DEN GODE STRESS – FINDES DET?

Vi skal ikke glemme, at der både findes god og dårlig stress. Den gode stress er ikke farlig for dig, fordi den er akut og tidsbestemt. Et eksempel på den gode stress er, når du pludseligt får en vigtig arbejdsopgave af din chef, der skal løses med det samme.

Den samme gode stress er den, som studerende oplever ved en skriftlig eksamen, hvor de har fire timer til at skrive en eksamensopgave. I begge scenarier begynder din krop at producere stresshormoner, hvilket skærper dine sanser og øger din koncentration og effektivitet.

Forudsættende for den gode stress er, at du bagefter kan puste ud og slappe af. Samtidig føler du en stolthedsfornemmelse over, at du klarede den opgave, du stod overfor.​

DEN DÅRLIGE STRESS OG KROPPENS REAKTIONER

Omvendt er der den dårlige stress, som er mere længerevarende, hvor du ikke ved, hvornår du stopper med at føle dig stresset igen. Du føler, at du konstant er bagud, og at der ikke er timer nok på døgnet til at få færdiggjort dine opgaver, før der kommer nye ind. Du skal hele tiden være på, og der er ikke tid til et eneste pusterum i hverdagen. Det farlige ved den dårlige stress er, at med tiden vil du vænne dig til denne tilstand, og gør du ikke noget ved det, vil du mærke stressen gennem forskellige symptomer i større og mindre grad. Vores kroppe har en begrænset mængde energi, og hvis vi ikke sørger for at genoplade os selv og få ny energi, vil der til sidst ikke være mere at tage af. Men hvordan ved du egentlig, om du er stresset? Jeg oplever, at mange af mine klienter kommer med kroniske eller akutte smerter, hvor de ikke selv har tænkt over, at smerterne kunne være et symptom på stress. Det er vigtigt at forstå, at symptomerne for stress kan være både fysiske og psykiske, samt meget individuelle for det enkelte menneske. Symptomerne på stress kan være:

Fysiske symptomer på stress

• Rygsmerter
• Nakkesmerter
• Hovedpine
• Smerter i albuen
• Fysisk udmattelse
• Åndedrætsbesvær
• Udbrud af psoriasis

• Hjertebanken​

​​Psykiske symptomer på stress

• Kort lunte/let irritabel
• Sørgmodig
• Let til tårer
• Overvæld af tanker
• Vrede
• Angst

​Foruden de ovenstående symptomer kan stress også vise sig ved ændring i adfærd. Søvnløshed viser sig som et hyppigt symptom på stress. Det kan også være, at du har en øget træng til sukker og koffein, eller måske har du helt modsat mistet appetitten. Pointen er, at der er mange symptomer på stress, og derfor er det vigtigt at lytte til sin krop.

KAN STRESS LEDE TIL ANGST?

Stress går ofte hånd i hånd med angst. Flere af mine klienter, som døjer med stress i hverdagen, føler også angst i bestemte situationer. Angst findes i mange former, som både kan være ulogiske og svære at styre. Det kan være angsten for at være alene, at blive efterladt eller at føle sig forkert. Det kan også være en angst for død og sygdom. Stressen kan føre til bestemte angstfølelser, og angst kan føre til, at kroppen bliver stresset.

Både angst og stress svækker dit immunforsvar, hvilket gør det vigtigt, at du er opmærksom på dig selv, og hvad din krop prøver at fortælle dig. Jeg vil dog også pointere, at du behøver ikke at have angst for at være stresset eller stresset for at have angst.

HVILKE ØVELSER KAN JEG LAVE MOD STRESS?

Der findes mange øvelser, du kan lave for at forebygge eller behandle stress. Det kan dog være svært at vide, hvor man skal starte henne. Derfor har jeg samlet 6 øvelser, som du allerede kan begynde på i dag.

Stress-øvelse 1: Husk pauserne

Det er essentielt, at du husker de små pauser i hverdagen for at undgå at blive stresset. Prøv at tænke på din krop som en bil. Hvis du kører med 180 km/t døgnet rundt uden at tanke op, vil bilen på et tidspunkt stoppe med at køre. Sådan er det også med vores kroppe. Giver du aldrig din krop hvile til at kunne ”tanke op”, vil kroppen til sidst ikke have mere energi. Tag derfor 10 minutter flere gange om dagen, hvor du får lov til at stresse af. Her er det vigtigt, at du ikke kigger ned i din telefon, fordi her bliver din hjerne eksponeret for nye ting og dermed arbejder videre, uden at du lægger mærke til det. Hjernen har brug for at hvile, så den ikke er konstant på. Kig dig i stedet omkring, træk vejret og hvil dig i 10 minutter et par gange om dagen.

Stress-øvelse 2: Fokuser på din udånding

I dagligdagens ræs glemmer vi ofte at fokusere på vores udånding. I forebyggelsen af stress skal vi huske at ånde ud, fordi det får os til at slappe af. Jeg bruger en vejrtrækningsøvelse, der hedder 4-4-6-2, som er god til at lave i hverdagens små pauser.

Denne stress-øvelse forløber sig således:

  1. Træk vejret ind og tæl til 4.

  2. Hold luften inde og tæl igen til 4.

  3. Pust ud og tæl til 6.

  4. Hold en pause på 2 sekunder, og så kan du starte forfra.​

Ved udåndingsøvelsen får du en fornemmelse af, at du giver slip på alt det gamle og giver plads til det nye.​

​​

Stress-øvelse 3: Bevæg dig

Bevægelse er med til at sænke dit stressniveau, fordi du mærker din krop, som du måske ellers glemmer i hverdagen. Fysiske aktiviteter hjælper dig med at koble af og er med til at forny din energi. Det er meget forskelligt fra person til person, hvilken type bevægelse der er den helt optimale.

For nogle er det en løbetur, men hvis din krop er meget stresset i forvejen, er det muligvis ikke en hård løbetur, der er løsningen. I stedet kan det være en rolig gåtur, hvor du nyder omgivelserne og stresser helt af. Det vigtigste er, at du laver en form for bevægelse, som du godt kan lide, og som hjælper dig med at koble helt af.​

Stress-øvelse 4: Mediter

Meditation er et godt redskab mod stress, fordi det hjælper dig med at slappe af og forholde dig til den negative energi, der kan være i kroppen.

Tag 12 minutter ud af kalenderen hver dag, hvor du investerer i dig selv med meditation. Hvis du mediterer i 12 minutter hver dag i en uge, vil du allerede kunne mærke større ro i dit sind. Meditation er også en god øvelse, hvis du føler angst for noget. Hvis du mediterer hver dag, vil du i højere grad blive i stand til at fokusere på dine vaner i forhold til angst – og henad vejen vil du være i stand til at ændre på vanerne, således de arbejder med dig og ikke imod dig.​

Stress-øvelse 5: Kig dig selv i spejlet

For mange kan det være grænseoverskridende at skulle sætte sig foran et spejl og kigge nysgerrigt på sig selv – men det kan være med til at give os selvindsigt, hvor vi i højere grad bliver opmærksomme på, hvordan vi egentlig har det. Gennem denne øvelse vil du lære at lægge mærke til hver en del af din krop, som du ellers kan glemme i en stresset hverdag. Det kan være renderne under øjnene, den spændte nakke eller noget helt tredje, som alle kan være symptomer på stress. Når du kigger dig selv i spejlet, så giv dig god tid til at nærstudere dig selv, uden at dømme hvad du ser. Denne øvelse er også god, hvis du døjer med angst. Når du kigger dig selv i spejlet med nysgerrige øjne, vil du også i højere grad blive opmærksom på, hvad det egentlig er, som giver dig angst. Når du får anerkendt og præciseret din angst, vil det være nemmere for dig at arbejde med den.​

Stress-øvelse 6: Skriv dagbog

I stressede perioder oplever mange at have en overvældende mængde af tanker, som kan være svære at overskue. Derfor kan det være en god idé at skrive det ned i en dagbog. Her kan du skrive hver en tanke ned – uanset hvor flov eller skamfuld tanken kan virke. For mange er det lettere at åbne sig op i en dagbog, og selvom ingen andre kommer til at læse den, vil du stadig føle, at du kommer af med de tunge og plagende tanker. I stressede perioder vil øvelsen hjælpe dig med at holde overblik over dine tanker, og ved at skrive tankerne ned vil de oftest virke mindre overvældende. Hvis du føler angst i bestemte situationer, vil denne øvelse også hjælpe dig. Når du skriver dine tanker ned fra dagen, vil det blive nemmere at forstå dig selv, og du vil muligvis se et mønster i dine problemer relateret til angsten. Du kan gå tilbage i dagbogen og se med friske øjne, hvornår angsten blusser op, og dermed kan det blive nemmere at forstå og herefter arbejde med din angst.​

VIL DU LÆRE MERE OM STRESS OG RESTEN AF DIN KROP?

Hvis du godt kunne tænke dig at blive klogere på stress og kroppen generelt, kan du læse bogen ”Kroppen taler”, som jeg har været med til at skrive. Bogen er skrevet som en guide til at forstå kroppens sprog, og hertil sammenhængen mellem kroppen og følelseslivet.
Du kan læse mere om bogen her. Hvis du ønsker at få yderligere hjælp til at forebygge og behandle stress, er du velkommen til at kontakte mig og booke en tid til behandling. Så kan vi sammen finde ud af, hvordan jeg kan hjælpe dig med at komme ud af en stresset hverdag.

Du kan læse mere om behandlingen her. 

Har du fundet dette blogindlæg interessant? Så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, hvor vi jævnligt sender råd til din sundhed og brugbare øvelser, samt informerer om nye blogindlæg.

KONTAKT MIKAEL

Hvad er dit navn? *
Hvad er dit telefonnummer? *
Hvad er din e-mail? *
Hvad kan vi gøre for dig? *
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt
 

Åbningstider​

Mandag

10.00 – 18.00​

Tirsdag

08.00 – 17.00​

Onsdag

09.00 – 16.00​

Fredag

09.00 – 14.00​

Århus

Hver 4-5 uge