OCTOBER 19, 2020​

HOVEDPINE: HVORDAN SLIPPER JEG AF MED DEN?

Hovedpine kommer ofte fra nogle spændinger i kroppen.

​​Hovedpine opstår af en årsag – og det er vigtigt, at den årsag opdages, så du kan komme igennem en hverdag uden hovedpine. I dette blogindlæg vil du læse mere om hovedpine, herunder spændingshovedpine og migræne, og hvordan du kan slippe af med det. Kender du det, når du pludseligt får ondt i hovedet og bliver nødt til at afbryde dagens aktiviteter? Eller går du i stedet gennem dagen med en konstant hovedpine, der fungerer lidt som en klods om foden, hvilket gør, at du bevæger dig langsommere frem? Måske løser du problemet nu og her med en hovedpinepille – men nogle dage efter kommer hovedpinen snigende igen.

Hvad nu hvis du fandt ud af, hvad der forårsagede hovedpinen? Hvis du finder årsagen til hovedpinen, vil du have mulighed for at arbejde med det og på den måde lindre eller helt undgå hovedpine i fremtiden. Det lyder ikke helt dårligt, vel?

HVAD KAN GIVE HOVEDPINE?

Rigtig mange danskere døjer med hovedpine i hverdagen. Ifølge Nationalt Videnscenter for Hovedpine har 15 % af den danske befolkning haft migræne inden for ét år, mens 80 % har haft spændingshovedpine.

Hovedpine kan komme af mange årsager. Det er altid en god idé at starte med at spørge dig selv, om du har fået nok vand i løbet af dagen. Derudover kan hovedpine også være forårsaget af for lidt søvn, eller hvis du føler dig presset.

Hovedpine bunder ofte i, at der ligger nogle spændinger i kroppen. Hyppigt har disse spændinger udviklet sig ved, at hjernen bliver eksponeret for informationer døgnet rundt.

Prøv at overveje, hvor mange nye informationer, du skal håndtere hver dag, som kan give hovedpine. På arbejdet har du en masse opgaver, der skal udføres. Når du kommer hjem senere på dagen og slapper af i sofaen med nyhederne i tv’et, får du endnu flere informationer kastet i hovedet.

Om aftenen kan det være, at du scroller på de sociale medier med din telefon og bliver igen eksponeret for informationer.

Således giver vi aldrig kroppen mulighed for at slappe af – og når vi ikke gør dette, vil alle de nye informationer i stedet sætte sig som spændinger i kroppen.

Jeg har erfaret, at migræne bunder i det samme som spændingshovedpine. Migræne giver dog større smerter, som gør, at du ikke kan holde andet ud end at være lukket inde i et mørkt rum. Derfor vil mine råd mod hovedpine også være yderst relevante, hvis du lider af migræne.

Hovedpine fra arbejdsstillinger

Mennesket er genetisk bygget til at bevæge sig. Sidder du meget foran skærmen i din hverdag, kan der let sætte sig spændinger i kroppen, der giver hovedpine. Vi er så optaget af, hvad der foregår på skærmen – og derfor opdager vi ofte ikke den dårlige, låste arbejdsstilling, som vi sidder i. For at undgå hovedpine er den bedste arbejdsstilling altid den næste. Dette betyder, at det er vigtigt, at du formår at variere dine arbejdsstillinger i løbet af dagen, hvor du især skifter mellem stående og siddende positioner. Således låses din krop ikke fast i en usund arbejdsstilling.

Hovedpinepiller

Vi tager hovedpinepiller for at undgå hovedpine – men vidste du, at for mange hovedpinepiller giver i sig selv hovedpine?

Pludseligt er det ikke nok med 1-2 hovedpinepiller, som du plejede at tage en gang imellem, når du fik hovedpine. Dermed bliver du nødt til at tage flere og flere, før pillerne har en virkning.

Når du tager så mange hovedpinepiller, vil de i sig selv ende med at give dig hovedpine. Derfor anbefaler jeg stærkt, at du i stedet finder ud af, hvad der er årsagen til hovedpinen, så du ikke behøver at bruge medicin til at dulme smerterne.

Med andre ord opfordrer jeg til, at du proaktivt finder årsagen til din hovedpine, i stedet for blot at lægge en dæmper på det egentlige problem.

Madvaner, der giver hovedpine

Har du tænkt over, om nogle af dine madvaner kan forårsage din hovedpine? Jeg har for eksempel oplevet med nogle klienter, at blot ved at droppe en madvare blev hovedpinen markant reduceret.

Hvis du har hovedpine, kan det hjælpe at undgå

 • Sukker, eksempelvis fra kage, slik og is
 • Lightprodukter
 • Koffein, eksempelvis fra kaffe og energidrikke

​Selvom en kop kaffe smager rigtig lækkert og giver energi til dagen, kan kaffe desværre være en skurk i forhold til hovedpine. Jeg råder mine klienter som udgangspunkt til at højst drikke 2-3 kopper kaffe om dagen. Hvis klienten har slem hovedpine, anbefaler jeg klart at begrænse meget eller undgå helt indtagelsen af kaffe. Kaffe gør, at du bliver kvikket op, men fremfor at holde dig selv kunstigt vågen, er det meget bedre at respektere trætheden – og forhindre trætheden fremover ved at gå tidligere i seng om aftenen. Dette er vigtigt, da manglende søvn om natten kan give hovedpine. Derudover tager det 6 timer, før halvdelen af koffeinen i en kop kaffe er ude af kroppen. Hvis du har drukket en uskyldig eftermiddagskaffe, kan det stadig have betydning for din søvnkvalitet. Selvom du formår at falde i søvn, kan kaffen gøre, at din søvn ikke er dyb nok – hvilket så kan lede til hovedpine.​

Hovedpine op til menstruation

Mange kvinder oplever at få hovedpine op til menstruationen, og der kan det være rigtig fristende at tage en hovedpinepille for at få at lindre hovedpinen.

Jeg har erfaret, at hovedpine i forbindelse med menstruation omhandler, at bækkenet er skævt. Når det bliver rettet med kropsbehandlinger, forsvinder hovedpinen helt af sig selv. Her tager jeg hånd om det egentlige problem, der giver hovedpine, så du ikke ender med blot at ignorere det med en pille.​

KAN HOVEDPINE LINDRES ELLER HELT FORSVINDE?

Det kan være svært at vide, hvad man selv aktivt kan gøre for at slippe af med hovedpine. Til en kropsbehandling løsner jeg i din krop for at fjerne spændingerne, der kan forårsage hovedpine. Kropsbehandlingen tager afsæt i kropsterapi, og dermed vil der også være fokus på, hvordan din fysiske og psykiske tilstand hænger sammen. Eksempelvis kan hovedpine kan komme af en stresset hverdag, hvor du glemmer dig selv. Med kropsterapi vil du blive bedre til at lytte til kroppen og mærke efter, hvordan du har det.

Når det omhandler migræne, fortæller flere af mine klienter, at de har fået at vide af lægen, at migræne ikke kan behandles. Til dette vil jeg bare sige, at jeg har oplevet rigtig mange klienter med migræne, hvor det sagtens kan behandles med kropsterapi ligesom spændingshovedpine.

Der kan selvfølgelig være tilfælde, hvor der ikke kan gøres noget mod migræne, og her må klienten så sendes videre til andre eksperter. Men jeg mener, at der kan gøres meget, før vi når dertil.​

Der er også mange tiltag, du selv kan gøre, for at slippe af med hovedpine.
Eksempelvis bør du:

 • Drikke nok vand – gerne 2 liter om dagen
 • Sove 7-8 timer hver nat
 • Lave vejrtrækningsøvelser
 • Opsøg stilhed, eksempelvis ved at gå en tur eller dyrke blid yoga
 • Brug dagligt tid med dig selv, hvor du reflekterer over, hvordan du har det, og om du er glad
 • Træne musklerne, hvor du starter med blide øvelser, så kroppen ikke overanstrenges

HVAD KAN JEG GØRE MOD HOVEDPINE?

Når en klient kommer til mig med hovedpine, er det ofte, at klienten har andre problemer – spændinger i nakken kommer sjældent alene.

Derfor vil en kropsbehandling være rigtig relevant, hvor jeg behandler og løsner op i hele kroppen. I næsten alle tilfælde forsvinder hovedpinen, fordi hele kroppen slapper af i denne behandling.

Samtidig hjælper jeg dig med at komme i kontakt med din krop, hvor du bliver mere opmærksom på, om du gør noget i hverdagen, der kan forårsage hovedpine. Du kan læse mere om mine behandlinger her.

Der er også flere øvelser, du kan lave derhjemme for at lindre eller undgå hovedpine. Mange tror, at mod hovedpine hjælper det at gemme sig i et fuldstændig mørkt rum med ingen lyd. Selvom det hjælper mod at gøre hovedpinen værre ved at undgå lys og lyd, gør du alligevel ikke noget aktivt for at få hovedpinen til at forsvinde. Derfor har jeg samlet 3 øvelser, der kan hjælpe dig med at undgå hovedpine.

Øvelse 1 mod hovedpine: Sænk skuldrene

Rigtig mange går rundt med skuldrene oppe omkring ørene uden at lægge mærke til det, fordi spændingen er kommet langsomt over tid. Derfor er det blevet kroppens normaltilstand, at skuldrene sidder helt oppe – hvilket spænder i kroppen og kan ende i en slem spændingshovedpine. For at undgå hovedpinen bliver vi nødt til at sænke skuldrene bevidst for at komme af med spændingerne. Tænk over noget, som du gør ofte hver dag – gerne 10-20 gange om dagen. Hver gang du gør handlingen, skal du huske at sænke skuldrene.

Arbejder du på et kontor, kan det være, hver gang du får en mail. Indebærer dit arbejde mange telefonopkald, kan det være hver gang, du taler med en ny person i telefonen. Er du sygeplejerske, kan du gøre det, hver gang du går ind til en patient. Det er helt normalt at glemme det i starten, men det er vigtigt, at du ikke giver op – øvelse gør mester. Bliver du ved med denne øvelse mod hovedpine, vil du opdage, at spændingerne aftager efter 8 til 10 dage.

Øvelse 2 mod hovedpine: Åndedrætsøvelser

Som tidligere nævnt har dårlig søvn stor betydning for hovedpine. For at sove bedre er det vigtigt, at vi sørger for at få vores nervesystem i ro og trække vejret ordenligt. Hver aften i 3 minutter kan du lave en åndedrætsøvelse, som hjælper dig med at slappe af og sove bedre – hvilket kan gøre, at du ender med at slippe af med hovedpinen.

Sådan gør du:

 • Læg dig på ryggen med en hånd på maven og en hånd på brystet, og luk dine øjne
 • Træk vejret ind gennem næsen, samtidig med at din mave puster sig op som en ballon, uden at brystkassen løfter sig
 • Slip vejret ud med munden, mens maven sænker sig igen

​Det er vigtigt, at du her fokuserer på din udånding, så du ikke blot puster luften ud, men slipper åndedrættet helt nede fra maven. Gør dette med en åben afslappende mund – og her må der gerne komme lyd på som et suk ved udåndingen. Hvis du gør dette i 3 minutter i 20-30 dage, er du allerede godt på vej. Åndedrætsøvelsen gør dit nervesystem mere roligt, hvilket hjælper med at give dig en bedre søvn og derigennem forebygger hovedpine.​

Øvelse 3 mod hovedpine: Giv dig selv 3 minutter

For at slippe af med hovedpinen betyder det meget, at du bruger dagligt tid på dig selv. En hel simpel og yderst effektiv øvelse indebærer, at du bruger bare 3 minutter om dagen, hvor du har 100 % fokus på dig selv. Øvelsen går ud på, at du skal sætte dig et roligt sted, hvor du ikke kan blive forstyrret. Her skal du lukke dine øjne og mærke, hvordan du har det. Denne lille øvelse hjælper dig med at tage et stort skridt på vej mod at blive bedre til at lytte til din krop. Det er altid bedre at gøre lidt i stedet for ingen ting.​

VIL DU HAVE HJÆLP TIL AT BLIVE FRI FOR HOVEDPINEN?

Det er rigtig hårdt at gå igennem en hverdag med hovedpine, og det kan gøre, at du ikke får det optimale ud af dagen. Hvis du oplever, at hovedpinen kontinuerligt kommer igen, vil jeg råde dig til at komme ind til en kropsbehandling, hvor jeg blandt andet kan løsne op i dine spændinger. Sammen vil vi også finde frem til, hvad du selv kan gøre derhjemme for at undgå hovedpine, og hvordan du kan blive bedre til at lytte til kroppen. Læs mere her omkring hvad en kropsbehandling hos mig indebærer.

Fandt du dette blogindlæg brugbart? Så husk at tilmelde dig mit nyhedsbrev, så du ikke går glip af fremtidige blogindlæg!

KONTAKT MIKAEL

Navn *
 
Telefon *
 
E-mail *
 
Besked *
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt
 

Åbningstider​

Mandag

10.00 – 18.00​

Tirsdag

08.00 – 17.00​

Onsdag

09.00 – 16.00​

Fredag

09.00 – 14.00​

Århus

Hver 4-5 uge