Hovedpine kommer ofte fra nogle spændinger i kroppen.
Hovedpine opstår af en årsag – og det er vigtigt, at den årsag opdages, så du kan komme igennem en hverdag uden hovedpine. I dette blogindlæg vil du læse mere om hovedpine, herunder spændingshovedpine og migræne, og hvordan du kan slippe af med det. Kender du det, når du pludseligt får ondt i hovedet og bliver nødt til at afbryde dagens aktiviteter? Eller går du i stedet gennem dagen med en konstant hovedpine, der fungerer lidt som en klods om foden, hvilket gør, at du bevæger dig langsommere frem? Måske løser du problemet nu og her med en hovedpinepille – men nogle dage efter kommer hovedpinen snigende igen.
Hvad nu hvis du fandt ud af, hvad der forårsagede hovedpinen? Hvis du finder årsagen til hovedpinen, vil du have mulighed for at arbejde med det og på den måde lindre eller helt undgå hovedpine i fremtiden. Det lyder ikke helt dårligt, vel?
HVAD KAN GIVE HOVEDPINE?
Rigtig mange danskere døjer med hovedpine i hverdagen. Ifølge Nationalt Videnscenter for Hovedpine har 15 % af den danske befolkning haft migræne inden for ét år, mens 80 % har haft spændingshovedpine.
Hovedpine kan komme af mange årsager. Det er altid en god idé at starte med at spørge dig selv, om du har fået nok vand i løbet af dagen. Derudover kan hovedpine også være forårsaget af for lidt søvn, eller hvis du føler dig presset.
Hovedpine bunder ofte i, at der ligger nogle spændinger i kroppen. Hyppigt har disse spændinger udviklet sig ved, at hjernen bliver eksponeret for informationer døgnet rundt.
Prøv at overveje, hvor mange nye informationer, du skal håndtere hver dag, som kan give hovedpine. På arbejdet har du en masse opgaver, der skal udføres. Når du kommer hjem senere på dagen og slapper af i sofaen med nyhederne i tv’et, får du endnu flere informationer kastet i hovedet.
Om aftenen kan det være, at du scroller på de sociale medier med din telefon og bliver igen eksponeret for informationer.
Således giver vi aldrig kroppen mulighed for at slappe af – og når vi ikke gør dette, vil alle de nye informationer i stedet sætte sig som spændinger i kroppen.
Jeg har erfaret, at migræne bunder i det samme som spændingshovedpine. Migræne giver dog større smerter, som gør, at du ikke kan holde andet ud end at være lukket inde i et mørkt rum. Derfor vil mine råd mod hovedpine også være yderst relevante, hvis du lider af migræne.
Hovedpine fra arbejdsstillinger
Mennesket er genetisk bygget til at bevæge sig. Sidder du meget foran skærmen i din hverdag, kan der let sætte sig spændinger i kroppen, der giver hovedpine. Vi er så optaget af, hvad der foregår på skærmen – og derfor opdager vi ofte ikke den dårlige, låste arbejdsstilling, som vi sidder i. For at undgå hovedpine er den bedste arbejdsstilling altid den næste. Dette betyder, at det er vigtigt, at du formår at variere dine arbejdsstillinger i løbet af dagen, hvor du især skifter mellem stående og siddende positioner. Således låses din krop ikke fast i en usund arbejdsstilling.
Hovedpinepiller
Vi tager hovedpinepiller for at undgå hovedpine – men vidste du, at for mange hovedpinepiller giver i sig selv hovedpine?
Pludseligt er det ikke nok med 1-2 hovedpinepiller, som du plejede at tage en gang imellem, når du fik hovedpine. Dermed bliver du nødt til at tage flere og flere, før pillerne har en virkning.
Når du tager så mange hovedpinepiller, vil de i sig selv ende med at give dig hovedpine. Derfor anbefaler jeg stærkt, at du i stedet finder ud af, hvad der er årsagen til hovedpinen, så du ikke behøver at bruge medicin til at dulme smerterne.
Med andre ord opfordrer jeg til, at du proaktivt finder årsagen til din hovedpine, i stedet for blot at lægge en dæmper på det egentlige problem.
Madvaner, der giver hovedpine
Har du tænkt over, om nogle af dine madvaner kan forårsage din hovedpine? Jeg har for eksempel oplevet med nogle klienter, at blot ved at droppe en madvare blev hovedpinen markant reduceret.